Porządna praktyka higieniczna jest ważna
Dobre praktyki higieniczne obejmują umycie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety bądź dotknięciu stworzeń, częste sprzątanie dotykanych płaszczyzn, jak blaty stołów i poręczy, a też dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na dotyk z osobami chorymi lub zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna zakłada jeszcze noszenie maseczek ochronnych i utrzymywanie dystansu od innych. GHP oraz GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna oraz Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa kluczowe systemy mające na celu utrzymanie odpowiedniej kontroli higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie następują w firmie branży żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne umożliwiają i utrzymują stosowny poziom higieny w miejscu pracy, co jest potrzebne w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności i produktów. GMP/GHP umożliwiają, że procesy są ściśle kontrolowane i że produkty są wytwarzane zgodnie z kodeksami prawa i zasadami bezpieczeństwa. dobre praktyki higieniczne GHP i GMP mają również na celu uniemożliwianie i łagodzenie skutków zanieczyszczenia żywności i produktów.